mandag 2. august 2021

Pengetips for nye studenter

Som student er det mye mange nye ting å ta inn. Du kommer inn i et helt nytt miljø, møter masse folk, og får tilgang på en hel haug med nye og morsomme aktiviteter å gjøre. 

Samtidig tar du et stort sprang når det gjelder personlig økonomi. Du har kanskje flyttet helt for deg selv, og må betale din egen husleie og alle regninger. Da kan det være greit å vite litt om hvordan man skal forholde seg til denne nye friheten, og det store ansvaret det medfører. 

I dette blogginnlegget har jeg samlet fem av mine aller beste pengetips for nye studenter. Vi begynner med det første: 

1. Sett deg sparemål

Man er aldri så rolig og bestemt som når man har et formål. Hvis du vet hvor du skal er det relativt enkelt å styre skuta mot riktig destinasjon. Hvis ikke flyter man bare rundt på åpent hav. 

Det samme gjelder med sparing. For å ha råd til å finansiere de tingene du har mest lyst på, eller de aktivitetene du har mest lyst til å være med på, så bør du sette deg sparemål. Hva vil du ha eller gjøre? Hvor mye koster det? Og hvor mye kan du sette av i måneden? Slik vet du hvor lenge det er til du kan oppfylle de små eller store drømmene dine, om det er din første bil eller tidlig pensjon gjennom aksjesparing

2. Begynn boligsparing for ungdom (BSU) tidlig

En av de gunstigste måtene studenter og andre unge personer kan bruke for å spare til hus, er boligsparing for ungdom, bedre kjent som BSU. En BSU er en boligsparekonto som gir deg en faste renter (inntekt) på pengene du sparer, i tillegg til opptil 5,000 kroner fradrag på skatten av inntekten din. 

Summen man kan sette inn på BSU i året er i stadig endring, og nå, i august 2021 så ligger det på 27,500 kroner. Man kan ikke ta ut pengene av sin BSU-konto før man skal kjøpe hus eller leilighet med det man har spart opp. Eller, man kan jo det, men kun en gang, og da mister man skattefordelene sine.  

3. Du kan betale med kredittkort, men sørg for å nedbetale det raskt

Noen mener at det er galt i seg selv å ta opp kredittkortgjeld for å betale for ting. Jeg mener at det går helt fint å betale med kredittkort, så lenge man sørger for å nedbetale gjelden raskt. Det samme gjelder forbrukslån; de er fine å ha om man bruker de på riktig måte. 

4. Nå er tiden for å lære om personlig økonomi

Et av mine desidert beste pengetips for nye studenter er at nå er tiden for å lære om personlig økonomi, ikke senere. Når du flytter for deg selv og blir din egen økonomisjef, så er det helt opp til deg om du blir en god en eller ikke. Selv om du ikke lærer personlig økonomi hos BI eller en annen formell utdanningsinstitusjon, så er det viktig å ta grep selv.

5. Sammenlign priser og velg det som er billigst

Det siste pengetipset jeg vil dele med deg er å sammenligne priser ved enhver anledning. Kanskje så virker det ikke som en stor greie å spare 5 kroner ved å kjøpe melk som straks går ut på dato, men å lete etter slike muligheter overalt vil gjøre deg mer pengebevisst. Videre vil det få deg til å spare en utrolig sum hvis du gjør det over mange år. Sammenlign tilbud hos Prisjakt eller ved å sjekke priser i butikken når enn du kan, og velg det billigste alternativet, så lenge det oppnår minimumskravet ditt for kvalitet.